Méhész

Államilag elismert tanúsítványt nyújtó szakmai képzés

Szakképesítés neve: Méhész

Programkövetelmény azonosító száma: 08113004

Program engedélyszáma: E/2020/000412

Képzés időtartama: 3 hónap – online + gyakorlat

Tanfolyam díja: 140 000.- Ft + vizsgadíj

Jelentkezés feltételei: alapfokú iskolai végzettség (általános iskolai bizonyítvány), egészségügyi alkalmassági vizsgálat

Jelentkezés díj: 10 000.- Ft (a tandíj része, nem plusz költség)

Képzési forma: Digitális konzultációk, gyakorlati oktatás

Képzés tartalma:

  • Élő online órák (felvételről visszanézhetőek)
  • Online biztosított írott tananyag
  • Gyakorlati feladatok, tudásfelmérők

Beiratkozáshoz szükséges dokumentumok:

 

Képzés leírása:

A méhész méhcsaládokat kezel, kialakítja a telelő fészket, etetéssel biztosítja a telelő élelem mennyiségét. Elvégzi a méhek gyógykezelését. Megvédi a lépkészletét a kártevőktől, biztosítja a méhek nyugodt telelését. Lépeket selejtez, kiolvasztja a viasztartalmukat. Leülepíti és letisztítja a viaszt, tárolja és műlépre cseréli. Új kereteket készít, ezeket behuzalozza, majd műlépezi. Felújítja a kaptárait, méhészeti eszközeit. Serkenti a méhcsaládjait, bővíti a fészket, kiegyenlíti a méheket, rajzást gátol. Befogja és betelepíti a rajokat. Felkészíti a méhcsaládokat az aktuális hordásra, méhanyát korlátoz, megnyitja a méztereket. Virágzó növénykultúrát keres, engedélyt kér a méhek telepítésére, előkészíti a terepet a kaptárak lepakolásához. Vándoroltatja méheit, ennek megtörténtét bejelenti, elérhetőségét és a veszélyt jelző táblákat a vándorhelyen kifüggeszti. Mézet, lépesmézet, viaszt termel. Méhteleníti a mézes kereteket, beszállítja, lefedelezi és kipörgeti a mézet, szűri, pihentetés után letisztítja, majd tárolja. Kezeli a mézes fedelezést. Virágport termel, összegyűjti, megszárítja, megtisztítja és tárolja. Méhpempőt, méhmérget termel, propoliszt gyűjt. Méhanyákat nevel, pároztat és anyásít. Méhcsaládokat szaporít. Feldolgozza a méhészeti termékeket. Szakszerűen használja a méhészeti munkaeszközöket, gépeket, berendezéseket. Betartja a munkavédelmi, a környezetvédelmi, higiéniai, élelmiszer-biztonsági előírásokat. Önállóan dolgozik, de együttműködik más méhészekkel. Rendszeresen képzi magát, figyelemmel követi a világhálón, a továbbképzéseken az új megoldásokat. 

Szakmai vizsga

A szakmai vagy képesítő vizsgát nem a képző intézmény szervezi és bonyolítja. A képesítő vizsgát a nemzeti akkreditálásról szóló törvény szerinti akkreditált független vizsgaközpont szervezhet.

A képesítő vizsgára a M.A.P. Learning együttműködő partnerként segíti a képzés résztvevőinek a jelentkeztetését, biztosítja a vizsga helyszínét - ami az oktatás helyszíne is - a vizsga lebonyolítójának.

A szakmai vizsga díját közvetlenül a vizsgaközpontnak kell megfizetni, akik előzetesen tájékoztatást nyújtanak annak pontos összegéről.

Jelentkezem a képzésre